Stevensweert, Parel aan de Maas

"Parel aan de Maas" en "Eiland in de Maas", zoals Stevensweert ook genoemd wordt, is de ideale uitvalsbasis voor tal van ontspannen activiteiten. Stevensweert ligt letterlijk op een eiland; net vóór Stevensweert splitst de Maas zich in twee armen, de Maas en de Oude Maas, om zich weer tot één Maas te verenigen net voorbij Stevensweert, bij Maasbracht. Dit prachtige maasdorp is daarom alleen maar bereikbaar via één van de twee bruggen die Stevensweert met het "vasteland" verbinden. Ook de bijnaam Parel aan de Maas heeft Stevensweert natuurlijk niet voor niets gekregen. Stevensweert is een oud vestingstadje met ongeveer 1700 inwoners. Het werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 omgeven met wallen en grachten. Alle straten lopen naar het middelpunt, als spaken in een wiel, waardoor een karakteristieke bebouwing is ontstaan.
De gerestaureerde historische kern (sinds 1993 beschermd dorpsgezicht) ademt een heel eigen sfeer uit, geaccentueerd door eeuwenoude monumenten, een bestrating van klinkers en maaskeitjes, de dorpspomp op de markt, de torenruïne van het kasteel, oude lantaarns en een origineel vestingkanon bij de Maaspoort. Sinds enkele jaren is een gedeelte van de voormalige vestingwerken gereconstrueerd. Deze zijn vrij te bezichtigen.
Stevensweert bezit veel historische gebouwen. Aan het schitterende Jan van Steffeswertplein liggen o.a. de katholieke St. Stephanuskerk uit 1781, het voormalige gemeentehuis uit 1858 van de beroemde architect P.J.H. Cuypers (nu Streekmuseum), de protestantse kerk uit 1819 en het statige gouvernement uit 1732.

In het recent verbouwde Streekmuseum Stevensweert (in het voormalige gemeentehuis op het Jan van Steffeswertplein) kunt u de geschiedenis van dit unieke dorp uitgebreid herbeleven.

In Stevensweert vindt u tevens een keur aan goede restaurants, gezellige cafeetjes met terrassen, een uitstekende friture, een midgetgolfbaan met eethuis en een kegelbaan met restaurant en terras aan het water.

U kunt vanuit Stevensweert een rondvaart maken over de Maas naar o.a. Maasbracht, het "witte stadje" Thorn en Wessem.

Vanuit het nabij gelegen Ohé en Laak (3 km) kunt u het fiets- en voetgangerspontje over de Maas naar België nemen om bijvoorbeeld het prachtige Maaseik te bezoeken.